0 Varor Till kassan
Pargate Laser Rangefinders Norwegian website - Pargate.noPargate Laser Rangefinders Swedish website - Pargate.sePargate Laser Rangefinders International website - Pargate.comGolfkikaren ParGate

Johan Ryström

15 år på PGA European Tour, tvåa tre gånger, bland annat Monte Carlo 1992 och Honda Open i Tyskland 1993. Inspelade pengar i karriären 8,6 miljoner kronor. Expertkommentator på Sveriges ledande golfkanal Viasat Golf.

Några ord från internationella proffs

ParGate really surprised me. It's light and easy to use, very accurate. A must for every golfer.

Roger Chapman, United States Senior PGA Champion 2012

I used ParGates for the first time in the Lexus 4-Ball event in Reunion Island and won it! What more can I say?!

Mark Mouland, PGA Tour Golfer

You are never out of range when using this laser ... Great size! Great weight!

Barry Lane, PGA Tour Player

The ParGate surpasses other rangefinders I've used and I'm more than impressed by its versatility and accuracy. Excellent!

Kevin Spurgeon, Winner Mauritius Commercial Bank Open 2010 & European Seniors Tour

Officiell Leverantör 2012

ParGate är även 2012 stolt sponsor och officiell leverantör till den svenska proffstouren - Nordea Tour.

ParGate PG 2000 TPX - black

Om avståndsmätare för golf, Laser VS. GPS

En sak är säker, har du en gång börjat spela med avståndsmätare som hjälpmedel spelar du aldrig mer utan... Tester visar att det generellt går fortare att spela med avståndsmätare. Bara det är skäl nog till att alla skulle ha en. Framför allt skapar det trygghet, du vet helt enkelt att du håller rätt klubba i handen, golf is a game of confidence! Alla vet hur det känns när det går bra, man är full av tillit till sitt spel, teknik och sving är underordnat den känslan av trygghet som medger vilken spelare som helst att prestera över sin förmåga.

Valet av avståndsmätare sker ofta mellan GPS och laserkikare, frågan är vad man vill ha. Om du frågar proffsen så är svaret entydigt. Det finns nog INGET proffs som skulle säga något annat än laserkikare. Det beror helt enkelt på att man inte får exakta avstånd med en GPS hur man än gör. Ditt val måste du göra själv, för att ge en hygglig uppfattning om vad som skiljer dem åt har vi skrivit lite om fördelar och nackdelar nedan.

En GPS har fördelen att den visar hålet i en vy uppifrån, du kan se banlayouten och få ungefärliga avstånd. Nackdelen är att den bara visar avstånd till uppmätta punkter på banan. Det exakta avståndet med dagens flaggplacering går inte att få. Noggrannheten i mätningen varierar från i bästa fall +/- 2 meter hos en bra GPS till +/- 10 meter för telefonapplikationer. GPSn är dock lätt att läsa av. Man måste ladda ner banan man ska spela på för att den ska finnas i mätaren. För att kunna ladda ner banor måste du oftast ha någon form av abonnemang. Kostnaden för abonnemangen varierar och det behöver förnyas varje år.

LASERKIKARENS fördel är att den alltid visar rätt avstånd vilket mål du än siktar på. Den behöver inga krångliga nedladdningar och fungerar på vilken bana som helst när som helst. Den kan med fördel även användas vid träning på driving rangen för att lära sig hur långt man slår. Enkelheten och exaktheten gör den till det vassaste verktyget och är skälet till att ALLA proffs använder just kikare. Beroende på kikare och funktion, tex pinseekingfunktionens kvalitet eller sk. Scanmode (se demo) kan det vara olika lätt att sikta in sig på långt avstånd mot ett litet mål. Med en bra scanningfunktion är det ganska lätt att lära sig även om man tycker att man är lite darrig på handen. Nackdelen är att man inte får en eagle eyes view dvs att man inte kan se hålets layout uppifrån. Vill man ha det går det ju bra att komplettera med en banguide.

Regler

Tävlingsledningen har rätt att införa lokal regel som tillåter avståndsmätare vid tävling. Nordea Tour införde den regeln 2011 och sedan dess ser vi golfkikare under tävlingarna på den svenska touren. Väldigt många svenska golfklubbar har tagit efter Nordea Tour. Kolla vad som gäller på din klubb. Proffsen har sedan länge använt golfkikare vid inspel och träning.

Allmänt om Laserkikare

En laserkikare är en apparat som använder en laserstråle för att avgöra avståndet till ett specifikt mål. Den vanligaste typen av laserkikare använder sig av den sk. "time of flight" principen. Dvs, den sänder ut en laserpuls och mäter sedan tiden det tar för pulsen att reflekteras mot målet och att komma tillbaka.

Noggrannheten brukar vara ca +/- 1 meter på ett avstånd av 200-250 meter hos kvalitetskikarna. 

Generellt så har laserkikare för golf oftast en räckvidd på 15-700 meter och två viktiga funktioner, Target Seek (sk Pinseek) och Scan Mode. Båda dessa funktioner saknas ofta på billigare varianter och på kikare som är avsedda för tex. jakt.

Targetseekfunktionen hjälper till att på större avstånd fånga målet och Scan Mode funktionen innebär kontinuerlig mätning till alla mål du siktar på i en och samma mätning. Kvaliteten och noggrannheten bestäms i första hand av hur snabbt kretsen i kikaren kan sända och ta emot pulsen (rise or fall time). En avståndsmätare med en skarp laserpuls och en extremt snabb mottagare kan mäta avståndet till ett objekt med mycket stor noggrannhet. En viktig detalj när det gäller just Scan Mode är således hur snabbt kikaren responderar när man flyttar sökaren, det är ofta det som skiljer en bra kikare från en mindre bra.

Som kuriosa finns det laserkikare för millitärt bruk som kan mäta avstånd på upp till 20 km.